VM I HYPOKONDRI

Kollade en sväng på Outsiders på femman, och det handlade om elallergi. Där kan man snacka om hjärnspöken... Först fick man se en tjej som bodde i någon villa på landet med en miljard katter och hon blev toksjuk (började rapa och skaka - klassiskt!) om hon gick typ 100 meter från huset för då skyddades hon nämligen inte längre av något transformatorfilterskåp som hon hade där. Hon kände direkt om hon mötte någon som pratade i mobil och hon mådde illa av kamerateamets utrustning.

Däremot kunde hon prata själv i mobil, se på TV och lyssna på musik på sin stereoanläggning - logiskt så det förslår.

Sedan var det ett par som bodde tillsammans i en folieinklädd husvagn, sov i en baldakin - vad det nu skulle göra för skillnad - och killen hade på sig en "skyddsdräkt" bestående av en regnjacka med myggnät för ansiktet. Tjejen hade lite lindrigare känningar av sin allergi, hon kunde t ex ta bussen in till nån byhåla och handla. Men bara om bussen inte hade någon belysning tänd ombord...

Jag säger bara HERREGUD. Jag sätter en miljard på att om man skulle ta de medverkade i programmet med förbundna ögon till en plats helt utan någon som helst strålning och sedan sätta igång mobiler, FM-sändare och fan och hans moster lite slumpvis i ett par timmar så är jag rätt övertygad om att det inte skulle gå att se något mönster över huvud taget i deras reaktioner. Skicka dom till en bra psykolog istället och jobba bort vilka fobier det nu rör sig om.

Ska man säga något positivt om de där clownerna så hade hon med katterna iallafall en schysst hylla.

Kommentarer
Postat av: Skakis

Sådana studier har redan gjorts, man har haft sk. elöverkänsliga i ett rum och berättat för dem om de utsattes för elektromagnetisk strålning eller ej. Varje gång de fick reda på att de var utsatta fick de jätteont, och tvärtom. Sedan ändrade man på det och sa att den var på när den egentligen var av, och surprise surprise så fick de jätteont när den egentligen var av men levde lyckliga när den var på.

Detta test har återskapats ett par gånger med samma resultat. Slutsats; det är ett hjärnspöke. Precis som fibromyalgi, panikattacker osv. Det här är alltså något som svenska läkare VET idag, men blundar för. Dessa människor skulle kunna få hjälp av psykiatrin, men det är väl lättare att sjukskriva istället...

Härliga Sverige där vi inte ska pusha sjuka för mycket, där det är bättre att spela med i charaderna och få dem att bo i kojor ute i skogen istället för att vara hemska och påpeka att de har psykiska besvär som går att bota i de flesta fall. Det är medmänsklighet om något...



Intressant är att åkomman i stort sett är enbart finns i Sverige (ca 98% av alla kända fall), där ju åkomman har uppmärksammats i media. I andra länder där man inte "vet" att man ens kan vara allergisk mot el så är ingen det heller. Märkligt.

2010-02-09 @ 14:26:50
Postat av: Anna.

I egenskap av läkare vill jag meddela att vi inte alls blundar för det här. Det är som du säger bevisat i randomiserade studier att elöverkänslighet inte har någon evidensbaserad grund. Det vet vi allihop.



Försök dock förklara det för dem som bosätter sig i den folieinslagna husvagnen och blir arga för att du inte tror på deras symtom. Att föreslå psykiatrin (vilket jag också tycker är helt rätt instans) är ju att förklara rent krig med patienten. De är ju 100% övertygade om att det är världen och inte dem det är fel på.



Om det är något som är starkt i svensk sjukvårdslagstiftning så är det patientens rätt att bestämma över sig själv.

2010-02-09 @ 19:38:50
Postat av: Skakis

I egenskap av att jobba nära läkare som jobbar med denna kategori kan jag säga att det är den bilden jag har fått. ;)



Givetvis blir det en konflikt, men då kan man ju ställa sig frågan; vad är bäst i längden? Att bli osams med ett helt gäng men att kanske hjälpa en del, eller att spela med och låta lidandet fortgå?

Kanske det jag menade med att blunda. Svår fråga i praktiken, och jag har inget direkt svar heller.

2010-02-10 @ 12:55:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0