SUCK Å PUST

Hörde på nyheterna i morse om nån orkester i Göteborg (Göteborg Wind Orchestra, heter de tydligen) som hotas av nedläggning om de inte får ihop finanserna. Tydligen har kommunen dragit in sitt stöd på närmare sex miljoner och en googling visar att man i övrigt fått sex mille i stöd av statens kulturråd och sex mille av försvarsmakten. Per år. Och nu hotas alltså orkestern, med 27 musiker, av nedläggning. Jag frågar mig hur i helvete orkestereländet kan behöva ARTON miljoner om året i bidrag för att hålla sig flytande...

Enligt nån krönika av Bo Olsson, som är ordförande i Sveriges yrkesmusikerförbund, så har GWO "under senare år på ett sensationellt dubblerat sina publiksiffror". Frågan man ställer sig är ju hur många som gick från början, vilken siffra är det som dubblerats? För om de hade fem personer på sina konserter från början, och har 10 nu, så förstår jag att det inte går ihop.

Bosse fortsätter:

"En professionell orkestermusikers arbetsmarknad är liten. Försvinner GWO är risken stor att de uppsagda musikerna tvingas söka sig till andra regioner. Arbetsmarknaden blir ännu mindre och gör det svårare också för frilansande musiker att försörja sig. Det är oförsvarligt att försvarets nedskärningar får konsekvenser för svenskt musikliv som inte kan balanseras av ett resolut agerande från myndigheter i kultursektorn!
Att dessa inte tar sitt ansvar, för den sista civila heltidsanställda blåsorkestern i landet, tyder på ett systemfel."

Jag säger: det verkar rätt soft att ha en årslön på 660.000 för att lira tuba nån timme om dagen. Och om folk uppskattade  GWO lika mycket som vår vän Bosse gör så skulle väl inte det här problemet ha uppstått?

Lägg ner skiten och gör det nu.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0