En stilla undran

Hur jävla svårt kan det vara att hitta någon från STOCKHOLM som läser lokalnyheterna i Stockholms radiokanaler? Det blir ju som ett jävla skämt att sitta och lyssna på någon som pratar om "en bilolycka i Jotebjo med fyja bilaj" eller "ett bankjån i Bjomma, polisen haj späjjat av ett stojt omjåde".

Jag är så less på det. Så fruktansvärt less.

Vid närmare eftertanke skulle man fan sätta munkavle på alla som inte pratar minst rikssvenska, iallafall i TV och radio. Hur många gånger har man inte drömt mardrömmar om Filmkrönikan som först hade drottningen av talfel, Emma Gray (jobbigt att inte kunna uttala sitt eget efternamn!) - och sen när hon försvann så plockade de in en som pratar den vidrigaste finlandssvenskan genom alla tider.

Man bara häpnar.

Men det är säkert grymt kulturellt... 

Kommentarer
Postat av: Shredder

Jag tror att det är ett krav att ha ett talfel om man skall jobba på radio.



Antingen det eller så är SR ett institut för kognitiv beteendeterapi och alla de som jobbar där gör det för att de på något sätt skall komma över skammen att inte kunna uttala "r" på ett korrekt sätt.





På med koftan och klipp luggen så kort ni bara kan och kör era hornbågade glasägon era jävla ep-cepen. Men försvinn för fan från radio så man kan lyssna på det som sägs istället för era retarderade jävla talfel.



(Dagens arga kommentar sponsrades av RealTek, företaget som gör att folk blir galna på en tidig torsdagsmorgon)

2008-10-02 @ 09:47:54
Postat av: Anna.

Självklart skall man som estradör kunna uttrycka sig och artikulera väl. Likväl att man som barnurolog inte ska vara darrhänt när man klipper med den vassa lilla saxen direkt i närheten av sädesledaren. Eller att man inte ska vara halt som fotbollsspelare, osv. Men varför racka på finlandssvenskarna, de pratar ju svenska från början till slut, det är väl inte svårt att förstå dem. Jag älskar finlandssvenskarna, I salute them! Mumin!

2008-10-02 @ 22:22:57
Postat av: SUR Å STEL

Jag tycker det är en totalvidrig "dialekt", skulle man kunna kalla det ett medfött talfel - ja, kanske?!

2008-10-03 @ 07:24:23
Postat av: Anna.

Nu vet jag ju inte hur personen du pratar om låter, men det kan inte vara så att det är en finländare som lärt sig att prata svenska? Riktiga finnar som lärt sig svenska pratar hårt och hackigt och obehagligt dräpande, parkbänksrukko, medan finlandssvenskarna som inte har något med finska språket att göra pratar mjukt och melodiöst. Jämför Arja Saijomaa (finne som lärt sig prata svenska) med Mark Levengood (pratat svenska i hela sitt liv).

2008-10-03 @ 10:38:55
Postat av: Shredder

Båda låter retarderade.



Sorted!

2008-10-03 @ 23:26:32
Postat av: Anna.

Det är inte alls sorted. Finlandssvenskarna låter ju inte alls retarderade. Läs och begrunda ännu en gång.

2008-10-04 @ 14:58:57
Postat av: Shredder

Jo det gör de visst det.



Den som säger att Levengood låter helt normalt skall nog skaffa sig en realitycheck.



/Hej, jag är 5 år gammal.

2008-10-04 @ 15:48:17
Postat av: Anna.

Normalt har jag väl ändå inte sagt. Jag försöker bara peka ut att man måste skilja på finnar som bryter och svenskar som pratar dialekt. Det är en väsentlig skillnad.

Jag är inte säker på att skåningar skall tillåtas på televisionen i någon större utsträckning. Det kan innebära svårigheter för äldre och de med nedsatt hörsel, att förstå vad som sägs.

2008-10-04 @ 18:47:21
Postat av: OTGSS

[danska]Kom nu Franke[/danska]

2008-10-06 @ 16:10:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0